Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Viktig med god sykdomskontroll

01.10.2024

På EADV-kongressen ble det fremhevet hvor viktig det er å ha god sykdomskontroll når du har kronisk urtikaria. Det kan gi bedre livskvalitet.

Bilde: Viktig med god sykdomskontroll

Kongressen European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) ble arrangert 25.-28. september i Amsterdam. På kongressen ble ny forskning på dermatologi og venerologi presentert, som for eksempel om kronisk urtikaria (elveblest).

– Urtikaria er et kløende og / eller brennende utslett som består av vabler som kommer og forsvinner. Urtikaria blir kronisk når utslettet oppstår de fleste dagene i uken og vedvarer i seks uker eller mer, sier overlege og seniorforsker Jose Hernán Alfonso (bildet til høyre). 

Mellom to og fem år

Ifølge Alfonso vil kronisk urtikaria for de fleste pasienter brenne ut i en periode mellom to og fem år.

– For cirka 20 prosent av pasientene vil kronisk urtikaria vare over fem år, legger han til.

Overlegen sier at vi fortsatt lite om hyppigheten av kronisk urtikaria i Norge, men data fra andre land tyder på en forekomst på cirka 1,5 prosent.

– Kronisk urtikaria er underraportert, underdiagnostisert og underbehandlet, sier han.

Denne diagnosen kan føre til redusert livskvalitet på grunn dårlig søvn, lavere produktivitet på jobben og dårligere humør. Dessuten ser man høyere forekomst av depresjon og angst hos pasienter med kronisk urtikaria som sover dårlig.

–  Derfor er det viktig med god sykdomskontroll. Det gir bedre livskvalitet, understreker han.

Behandling av kronisk urtikaria

– Kom det frem noe interesant om behandling av kronisk urtikaria?

–  Blant annet kom det frem at opp til 60 prosent av pasienter med kronisk urtikaria opplever dårlig respons på antihistaminer, og de har behov for høyere dose anti-histaminer. Opp mot 63 prosent responderer på forhøyet dose med antihistaminer.  Den resterende 40 prosent vil ha behov for systemisk behandling, sier Alfonso.

Alfonso har en doktorgrad (ph.d) innen arbeidsrelaterte hudsykdommer og epidemiologi og jobber på avdeling for arbeidsmedisin og epidemiologi på Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus.

Han er dessuten leder i forskningsutvalget (FOFO) til Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV) og var gjesteredaktør for siste utgave av Hud & Helse som er viet forskning på hudsykdommer og psoriasisartritt.

Les mer om kronisk urtikaria her

Foto: Joachim Adrian, fotojournalist

 

 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram