Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Hud & Helse med forskningsnytt

30.09.2024

Årets tredje utgave av Hud & Helse er viet forskning på hudsykdommer og psoriasisartritt. Det sendes ut i slutten av september.

Bilde: Hud & Helse med forskningsnytt

Denne utgaven av Hud & Helse har en gjesteredaktør, og det er overlege og seniorforsker Jose H. Alfonso. Han har doktorgraden (ph.d) i medisin og jobber ved avdeling for arbeidsmedisin og epidemiologi på Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus.

Alfonso er dessuten leder i Scientific committee on Occupational and Environmental Dermatoses til organisasjonen International Commission on Occupational Health (ICOH), og han er leder i forskningsutvalget (FOFO) til Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV).

I et intervju med denne utgaven av Hud & Helse forteller han om hvordan det står til med forskningen på hudsykdommer i Norge i dag.

– Til tross for likheter i sosiale og økonomiske forhold i Sverige, Danmark, Finland og Norge, er det store forskjeller i dermatologisk forskningsaktivitet i de fire landene.
Danmark har høyest forskningsaktivitet, og Norge har muligens den laveste aktiviteten, sier han i intervjuet.
 
Du kan ellers lese om disse forskningsprosjektene i Hud & Helse nr. 3 –  2024:
  • Funn antyder at alvorlig akne ofte opptrer hos unge med atopisk eksem etter fylte 17 år.
  • Det pågår flere forskningsprosjektet på hidradenitis suppurativa (HS) ved Rikshospitalet, Universitetssykehuset i Oslo.
  • Europeisk studie med mål om å identifisere pasienter med psoriasis som er i
    risikogruppen for å få psoriasisartritt, slik at det kan forhindres.
  • Nye tall om forekomsten av psoriasis viser at hudsykdommen er vanlig i Norge, og ny dokumentasjon viser hvor mange som har tilleggssykdommer.
  • Svensk studie viser at lav stresstoleranse i ung alder øker risikoen for å få psoriasis senere i livet.

Litt mer om innholdet i utgaven

I spalten sin denne gangen skriver hudlege og professor emeritus Petter Gjersvik om grått hår:
 
«Grått hår er først og fremst arvelig. Noen studier tyder på at også stress kan bidra til grått hår.»
 
I rådgivningsspalten «Det er bare å spørre» får du tips om å holde på motivasjon til å være aktiv og trene og spise sundt når høsten og vinteren kommer.
 
Ellers inneholder magasinet som vanlig egne forbundssider og PEF-ung-sider. Denne gangen kan du blant annet lese om Psoriasis- og eksemforbundets fagkonferanse som arrangeres fredag 25. oktober og om forbundets landsmøte 26.-27. oktober.
 

Nettutgaven av Hud & Helse

Som medlem i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) og PEF-ung får du medlemsbladet Hud  & Helse fire ganger i året. Du kan også lese magasinets nettutgave på hudoghelse.no

For å lese artikler i nettutgaven må du logge deg inn med samme brukernavn og passord du logger deg inn på Min side på hudportalen.no.

Ønsker du å bli medlem i PEF eller PEF-ung? Gå inn på her for å tegne medlemsskap.

 
 
 
 

 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram