Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Her finner du en oversikt over noen viktige rettigheter for deg som er kronisk syk elev. I 2024 kom en ny opplæringslov som enda tydeligere løfter frem prinsippet om at «barnets beste» er avgjørende for iverksetting av tiltak.

Det er de behovene du har som utløser ulike rettigheter i skolen – ikke selve diagnosen. Disse behovene må dokumenteres av for eksempel lege, psykolog eller fysioterapeut.
 

Fravær

Fra og med 8. klasse er hovedregelen at fravær føres på vitnemålet. Det kan kreves at inntil ti dager dokumentert fravær som skyldes helsegrunner, ikke føres på vitnemålet.
 
Timefravær, som for eksempel til legebesøk eller poliklinisk psykisk helsevern (BUP), kan ikke unntas føring. Men samtaler med Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) gir ikke fravær.
 
I utgangspunktet er det fravær fra og med fjerde fraværsdagen som kan strykes. Men ved dokumentert risiko for fravær på grunn av kronisk sykdom, kan fravær strykes fra
og med første fraværsdag.
 

Spesialundervisning

Du kan ha rett på spesialundervisning dersom du har vært lenge borte fra skolen på grunn av sykdom. Dette vurderes individuelt og sammen med skolen. Før du vurderer dette, skal skolen både ha undersøkt og prøvd ut tiltak som faller inn under de ordinære opplæringsmulighetene skolen har. I ny opplæringslov (2024) § 11-3, står det beskrevet at man i 1-4 klasse har rett på egnet intensiv undervisning en kortere periode dersom man står i fare for å falle bakpå i lesing, skriving eller regning. Dersom ikke dette er nok, vil man ha rett på videre oppfølging.
 

Videregående skole

Fraværsgrensen har vært hyppig diskutert siden den ble innført i 2016. Fraværsregelen betyr at om du har mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag, vil du ikke få karakter i faget.
 
Det er det udokumenterte fraværet som er ugunstig å ha for høyt. Har du en kronisk sykdom og kan dokumentere det, skal det gå fint å ha fravær. Det er likevel verdt å nevne at dersom du ikke har gjennomført prøver og obligatoriske oppgaver, kan du ende opp med å ikke få karakter til tross for dokumentert fravær.
 
Akkurat som i grunnskolen har du rett på at inntil ti skoledager med fravær grunnet helse- og velferdsgrunner, ikke blir ført på vitnemålet. For at denne typen fravær ikke skal skrives på vitnemålet, kreves det legeerklæring som dokumenterer dette. Ved dokumentert risiko for fravær ved kronisk sykdom, kan sykefraværet strykes fra
første dag.
 
 

Bruk av egenmelding

Noen sykdommer gjør det vanskelig eller lite hensiktsmessig å oppsøke lege eller sakkyndig for hvert enkelt tilfelle, herunder langvarig fysisk eller psykisk sykdom som gir økt risiko for fravær. Da kan fraværet dokumenteres med egenmelding i kombinasjon med annen type dokumentasjon. Dette kan for eksempel være en erklæring som sier at eleven har en kronisk sykdom.
 
Det er rektor som avgjør om den fremlagte dokumentasjonen er egnet eller om
annen type dokumentasjon er nødvendig. Fullføringsreformen gir alle rett på vitnemål, uavhengig av tidsbruk. Tidsbegrensingen på maks 5 år ble i 2024 tatt bort. 
 

Utstyrsstipend

Alle elever har krav på utstyrsstipend på videregående skole, men du må huske å søke om det. Dette er med andre ord en påminnelse om dette stipendet. For å søke om utstyrsstipend, må du ha studieplass.
 
Fristen er 15. november for hele året eller bare høstsemesteret og 15. mars for vårsemesteret.
 
 

Mer informasjon

 
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram